Vi har ’arvet’ en del afrikanske træfigurer m.m

Her et par hurtige billeder.

Om noget af det har værdi har jeg ingen anelse om.

Kender vores medlemmer evt nogle, der samler / køber  sådanne ting ?

Kontakt mig gerne hvis interesse

Nana Kwabena Oteng-Agyei nkoa@novonordisk.com


Afrikadebutanten, 15. februar 2019 Kim Højgaard Rasmussen giver Afrikaselskabet’s medlemmer mulighed for at læse sin novelle Afrikadebutanten, Du kan læse den her.

Tilbage til Transkei, 28. marts 2018

Merna Nørgaard var det første afrikanske medlem af Det Danske Afrika Selskab. I bogen ’Tilbage til Transkei – Historien om mit Sydafrika’ tages læserne med til dét Sydafrika, hun kendte. Merna Nørgaard, født Mundell, var sjettegenerations efterkommer af britiske kolonister, der kom til Kap Kolonien i 1820 og etablerede et nyt liv under svære vilkår. Hendes fortælling giver et personligt og sjældent indblik i forholdene i Sydafrika i årene 1932-76.

Bogen er skrevet af Jannie Elisa Fjordside, journalist og forfatter, der gennem et år interviewede Merna Nørgaard. Den er skrevet som en roman, tæller 236 sider og er rigt illustreret med personlige fotografier. Bogen kan købes online og hos boghandlere fra den 5. april 2018 og koster 200 kr.


Flammetræet, 14. december 2018

Kim har tidligere skrevet to bøger om sine oplevelser med at arbejde og bo i Afrika. Nu har han også skrevet en spændingsroman, som du kan læse handlingen af her. Bogen udkommer 18. januar 2018, men Kim har modtaget de første eksemplarer, som han  tilbyder Afrikaselskabet’s medlemmer til en “julepris” på 200 kr. inkl. moms + forsendelse. Du kan kontakte ham via khr@accessafrica.dk. Normalprisen er 250 kr.


Mod fremmed strand, 2. oktober 2017

Erik Nørgaard, der ledede Afrikaselskabet som præsident i årene 1978-2015, udgav sin biografi i september. Her fortæller han om store projekter med havne, broer og infrastruktur fra Cape Town til Namibia, Angola, Cameron og Liberia i årene 1958- 1982. Han beskriver også bl.a. indsatsen mod apartheid i Sydafrika, en dramatisk safari i Angola og hvordan han tilfældigt blev involveret i den Kolde Krig i Afrika og Sydamerika.

Bogen er på 360 sider, rigt illustreret med interessante fotografier. Den kan købes hos boghandlere og online.


Afrika fortid og fremtid

Afrika – fortid og fremtid 9. juni 2016

  • Den netop udkomne bog er skrevet af Peter Tygesen og Finn Rasmussen. Den giver et indblik i Afrikas overordnede historie og behandler en række væsentlige temaer. Målgruppen er unge på ungdomsuddannelser, men også folk der generelt gerne vil lære mere om kontinentet. Bogen har sin egen hjemmeside med arbejdsspørgsmål til brug i undervisningen, links og yderligere informationer.

Afrika som det var engang - forside til bogAfrika – som det var engang

Ti spændende beretninger fra medlemmer af Det Danske Afrika Selskab, der fortæller om en svunden tid i Afrika. Læs bl.a. om Johannes Konnild og hans udforskning af ukendte egne i Østafrika, Immanuel Bitsch-Larsens virke på et hospital i Congo og Knud Jensens biltur fra Uganda til Danmark tværs gennem Sahara i 1954. Bogen er rigt illustreret og udgivet af Forlag1. Den kan købes hos boghandlere eller bestilles ved direkte henvendelse til Selskabet.


Artikler om Afrika

Anders Nielsen er medlem af det Danske Afrika Selskab og desuden en flittig og dygtig Afrikaskribent. Her kan læses et udpluk af de interessante artikler, som han har begået:


Udvikling om DKs udviklingsbistandBogudgivelse “Udvikling – om Danmarks bistand”

Medlem af Afrikaselskabet, Klaus Winkel, har skrevet bogen “Udvikling – om Danmarks bistand”,  hvor udviklingsbistandens historie fra den spæde begyndelse i 1960’erne og frem til i dag fortælles. Klaus Winkel forlod Danida i 2004 efter at have arbejdet 36 år på centrale poster i organisationen. Han har derfor en dyb og interessant indsigt i Dansk udviklingsbistands historie. Bogen kan købes via denne flyer.


Bogudgivelse – tilbud til medlemmerne

hjælp jeg skal til Afrika

En del medlemmer vil huske, at Kim Højgaard Rasmussen i februar 2014 holdt foredrag i Spisehuset 56 grader på Holmen, hvor han tog udgangspunkt i sin første bog, Billedet hænger skævt. Nu har han udgivet en efterfølger, Hjælp! Jeg skal til Afrika, som ligeledes er en samling af underholdende anekdoter rundet af med en række gode råd.

Medlemmer af Det Danske Afrika Selskab kan købe den nye bog eller en pakke med begge bøger fra forlaget til en speciel medlemspris. Kontakt Kim Højgaard Rasmussen på e-mail khr@accessafrica.dk.


Nyudgivelse: Guldgraveren – danskeren der fandt Kong Salomons miner

Guldgraveren

Det er uvist om det var 2. verdenskrig som fik en fantastisk historie til næsten at gå i glemmebogen, men Jesper Bosse Jønsson og Michael Helt Knudsen kaster i denne bog nyt lys over en dansker, som ved dygtighed, ihærdighed og en del held på spektakulær vis formåede at skabe sig en anselig formue ved guldgravning.

Danskeren var Robert Andersen (1851-1945). Han kom fra Lohals på Langeland, hvor han voksede op under små kår. Allerede i en tidlig alder, som 14-årig, rammes han af udlængsel og eventyrlyst, og går derfor til søs. Efter nogle hårde år på havet rejser Robert Andersen i 1874 til Amerika, hvor han som sjakbajs for 50 kinesere er med til at anlægge den første transamerikanske jernbane. Ikke længe efter begynder Robert Andersens guldgraveri og de næste 13 år oplever han det vestlige USA (Californien, Colorado og Arizona) på et tidspunkt hvor indianerne og ‘det vilde vest’ stadigvæk udgør en trussel for de nybyggere og guldgravere, der måtte have deres liv kært.

For Afrikaselskabets medlemmer vil afsnittet om Afrika givetvist være af særlig interesse.

Stærkt inspireret af Sir Rider Haggards bog fra 1885 ”Kong Salomons miner”, begiver Robert Andersen sig i 1887 til det sydlige Afrika for finde de sagnomspundne miner. Her følger han lige i hælene på kolonialisten – Cecil Rhodes –  der med moderne våben nedkæmper  Matebelekongen Lobengula og hans Ndebelekrigere. Til sin død var Robert Andersen overbevist om, at han fandt Kong Salomons miner. I ruinerne ”Great Zimbabwe” finder han da også så meget guld at han anlægger en mine. Dog ikke mere end at han beslutter sig for at videresælge minen til Cecil Rhodes bror Frank Rhodes. En klog beslutning skulle det vise sig. For Ndebelerne gør oprør kort tid efter salget, og dette på et tidspunkt hvor Robert Andersen just har forladt området. Samtlige minefolk i området blev ved den anledning dræbt.

Sådanne interessante historier krydres der løbende med, og det gør den velskrevne bog til en meget spændende omgang læsning der varmt kan anbefales.

Læs mere om bogen her og anmeldelse i Berlingske her

Troels Baagland – 24. januar 2012.


Danskere i tropisk afrikaDanskere i Tropisk Afrika

Selskabets  medlem Klaus Winkel har fornylig udgivet en interessant bog, der beretter om nogle spændende skæbner  i Afrika. Helt fra dansk slavehandler i 1739 til bistandsarbejdere i 1970’erne. En god julegave idé til de, der interesserer sig for Afrika. Kan bestilles på http://www.g.dk/bog/danskere-i-tropisk-afrika-klaus-winkel_9788779559271


Boghjørnet – juni 2013

Læs præsidentens seneste anmeldelser af spændende bøger om Afrika her


Nostalgisk gensyn med Johannes V. Jensen

Læs om præsidentens genlæsning af Johannes V. Jensens ‘ukendte’ bog om Afrika her


Formandens udvalg af interessante bøger fra et besøg i Syd Afrika, okt. 2011 (pdf)

Fra Syd Afrikas politik til Namibia, Zambia og Congo, her er inspiration til at nyde mange nye og spændende bøger i de lange vinteraftener, der står for døren.

TutuTUTU, The authorised portrait, af hans datter Mpho Tutu og Allister Sparks

En af de aller største frontkæmpere for retfærdighed og menneskerettigheder, Ærkebiskop Desmond Tutu fyldte 80 år i oktober. Han blev behørigt fejret med gudstjeneste i St George Cathedral i Cape Town og et fantastisk party på en vingård i omegnen. VIP’s fra hele verden, med rock stjernen Bono i spidsen, strømmede til for at hylde Tutu, der sin alder på trods stadig er parat til at forsvare frihedsrettigheder for alle. I anledning af fødselsdagen er der udgivet en meget imponerende bog om hele Tutu’s liv og virke,  en ”coffeetable book” flot illustreret med mange fotos og citater.

Selv under fødselsdags festlighederne tog Tutu sig tid til kraftigt at kritisere regeringen, fordi de nægtede at udstede visum til Dalai Lama; åbenbart en handling, der skulle gøre Syd Afrika populær hos Kinas magthavere.

An innocent yourhAn Inconvenient Youth – Julius Malema and the ’New’ ANC af Fiona Forde

En helt anden type rebel er den unge politiker Julius Malema, præsident for ANC’s ungdomsafdeling, ANC Youth League. Veltalende, demagogisk, rasende mod hvide og kapitalismen, samler han store skarer af utilfredse unge sorte til sin kampagne for at gennemføre drastiske ændringer i ANC og i Syd Afrika.

Ekspropriation af mineselskaber og af de farme, der ejes af hvide, uden kompensation, er nogle af hans politiske mål. Er der nogen, der hører et ekko fra Zimbabwe og Mugabe? – som for øvrigt er Malemas store helt. Fiona Forde er en irsk journalist, der bor i Syd Afrika, og som har fulgt de ledende politikere i flere år. Hun beskriver Malemas opvækst og politiske karriere, men uden at kunne forudsige, hvor den vil ende. Som en døgnflue eller som en fremtidig ANC præsident for Syd Afrika?

For øvrigt er denne 30 årige forkæmper for de fattige sorte allerede blevet mange-millionær på mystiske udbud af offentlige kontrakter i hans distrikt – sådan er Afrika jo.

Kaisers holocaust_The Kaiser’s Holocoaust – Germany’s forgotten genocide

Efter mange års tavshed er der nu fokus på de uhyrligheder, som den tyske kolonimagt var ansvarlig for I Syd Vest Afrika, det nuværende Namibia. Bogen er veldokumenteret og illustreret og skrevet af en dansker, Casper Erichsen, der de sidste 14 år har boet i Afrika. Baseret på granskning af gamle arkiver beskriver forfatteren de mange overgreb på Herero folket, som han sammenligner med folkemord. Der drages også tråde fra de afrikanske massemord til nazisternes senere grusomheder mod minoriteter i Tyskland.

Blood River – A journey to Africa’s heartBlood river_

Længere mod nord – en spændende beretning fra Congo I dag. Tim Butcher er Afrika korrespondent for the Daily Telegraph. Han har i mange år været fascineret af Henry Morton Stanleys opdagelsesrejse tværs gennem Congo i 1770’erne, hvor han som den første fulgte Afrikas store flod fra regnskovene i Afrikas hjerte til udmundingen i Atlanterhavet. Den store opdagelsesrejse beskrev han som korrespondent for Daily Telegraph. 130 år senere tog Butcher af sted for at gennemføre den samme rejse og følge i Stanleys fodspor. Det blev til en farefuld færd, som han spændende har fortalt om i sin bog. Her giver han også et sandfærdigt men deprimerende billede af Congo  i dag.

Man efterlades med et klart indtryk af, at det var langt fredeligere at rejse i Congo på Stanleys tid end nu om dage.

Cocktail hourCocktail Hour Under the Tree of Forgetfulness

Med sin tidligere tragisk-komiske bestseller, “Don’t let’s go to the dogs tonight”, fik Alexandra Fuller mange trofaste læsere, der blev rørt til tårer og latter over hendes beskrivelse af en usædvanlig, lettere crazy, settler familie i det urolige Zimbabwe. I sin nye bog maler hun et hjertevarmt portræt af sine kære forældre, der overlevede i Afrika, på trods af alle odds.

Afrikas vejAfrikas vej – Fra bistand til velstand

Fire af de danske, der nok har haft mest indflydelse på og forståelse for udviklingsbistanden i Afrika, har sammen forfattet en meget værdifuld bog, der nok vil blive betragtet som et af de vigtigste bidrag til debatten om ulandshjælp.

Sven Riskær, mangeårig direktør for IFU, Poul Schultz, lektor ved CBS, Jørgen Dan Jensen og vort medlem Mathias Gredal Nørvig har sammen fremstillet et grundigt værk, der beskriver det, de selv kalder for de fire tabte årtier og som konkluderer i deres forslag til en ny Afrika-agenda.

Alle, der interesserer sig for dansk ulandsbistand til Afrika, bør læse denne bog, der er udgivet af Handelshøjsskolens forlag i 2011.

Trackers, Deon Meyer

Har du brug for at slappe af med en god krimi, så er Deon Meyers bøger fra det kriminelle Caep Town altid en god løsning. I år har denne Afrikaans forfatter gjort det igen, med bogen Trackers. Der er som sædvanlig pres på, herlig beskrivelse af atmosfæren i Cape, spænding til det sidste – men jeg skal ikke røbe slutningen.

Racist guide_The Racists guide to the people of South Africa, By Simon Kilpatrick

Hvis man efter at have læst alle disse alvorlige bøger om Afrika trænger til at slappe af, så bør man gøre det med denne satiriske og morsomme guidebog – dog kun, hvis man har humoristisk sans.

For mig er det et godt tegn, at Syd Afrika endelig er kommet så langt i at afskaffe racisme, at man nu kan gøre  grin med det. Helt politisk u-korrekt!

Erik Nørgaard, 6. november 2011


Mandela: Eftertanker – Conversations with myself

Eftertanker giver adgang til mennesket bag den offentlige skikkelse, Mandela. Baseret på breve og dagbogsoptegnelser af Nelson Mandela, fra de mørkeste stunder i den 27-årige fængselstilværelse til forhandlingerne om en ny samfundsorden for Syd Afrika. Nu på dansk, udgivet af Lindhardt og Ringhof.

En værdig fortsættelse til hans bog: “Long walk to Freedom”. Robyn Curnow fortæller mere om bogen og dens baggrund i dette video klip

Bogomtaler

Her er titlerne på nogle interessante bøger om Afrika, som jeg med stor fornøjelse har læst fornylig:

Alec Russell: After Mandela, er en dybsindig og vel dokumenteret beskrivelse af hele den politiske udvikling i Sydafrika efter Mandela slap tøjlerne. En vigtig bog til at forstå, hvad vej Sydafrika vil gå i de næste årtier –en fortsat positiv udvikling eller en drejning hen imod Zimbabwe?

Peter Harris: In a different time. Forfatteren var forsvarer for fire ANC medlemmer, der blev taget til fange som sabotører under de sidste dage af Apartheid regimet. Var de terrorister eller frihedskæmpere? Det er det store spørgsmål, som Peter Harris behandler så fængslende i denne bog.

Michela Wrong: It’s our turn to eat, er en fascinerende bog om korruption på det aller højeste niveau i Kenya, under den ene regering efter den anden. Hovedpersonen er John Githongo, der var udpeget til at være Anti-korruptions Zar i Kenya, men hurtigt endte med at måtte gå i skjul i England.

Korruption er også et stort problem i Sydafrika, som Paul Holden beskriver i sin bog: The Arms Deal in your pocket. Der blev åbenbart lidt småpenge tilovers, da regeringen købte forsvarsudstyr for 29 milliarder Rand.

Den berømte og prisbelønnede forfatter Andre Brink har netop udgivet sine erindringer der bl. a. omfatter årene i eksil i Paris. Jeg har endnu ikke nået at læse bogen A fork in the road men glæder mig, for han skriver guddommeligt.

Vil I slappe af med noget lettere men spændende, så skriver Deon Meyer forrygende krimi noveller fra Cape Town. Hvis man har boet i denne smukke by vil man genkende de steder, hvor forbrydelserne foregår. Meyers sidste bog er Thirteen Hours, en forrygende spændende bog, der læses i eet stræk.

Til sidst, trænger man til at grine lidt af det hele, så læs James McNaughton: It’s better to laugh. McNaugahton har skrevet en lille morsom erindringsbog fra livet blandt de engelsktalende farmere i Eastern Cape.

God læselyst i de mørke vinternætter,  Erik Nørgaard.